10 Cara Demokratik Jika Rasa Tak Puas Hati dengan Kerajaan

man speak up on podium

Saya senaraikan 10 cara demokratik untuk meluahkan ketidakpuasan secara membina kepada kerajaan.

Ayuh menuju kehebatan!

Jadi Bermaklumat.

Pengetahuan adalah kunci untuk membuat keputusan yang bijak dan terlibat dalam perbincangan yang BERMAKNA.

Pastikan anda mengetahui perkembangan terkini tentang dasar-dasar yang diperkenalkan dan keputusan politik.

Contoh kita ada saluran berita yang kritis dan membawa berita mutakhir seperti RTM, Awani, The Coffee Break, Reuters untuk mendapatkan laporan berita yang memiliki konteks yang terkini.

Terkini, belum tentu sahih. Sekurang-kurangnya, bermaklumat dulu.

Kalau boleh, carilah saluran yang mengamalkan standard kewartawanan yang tinggi, data-driven dan neutral dari bias.

Sertai Dialog Yang Membina

Kalau tak puas hati, cakap! Jangan kau buku dalam dada kau. – ujar Pak Leman. Semangat jadi berapi-api.

Jika anda mempunyai kebimbangan, anda boleh ajak orang lain berdialog, – tanpa rasa nak menang ke atas pendebatan tersebut.

Jika kita rasa nak menang, kita tak dapat engage  dalam perbualan yang sivil di mana ia sepatutnya membantu kita memahami pelbagai perspektif dan menyempurnakan hujah kita sendiri yang tak siap berupa bulan sabit.

Contohnya, anda boleh mengikuti forum diskusi dalam talian atau kelab buku tempatan untuk berbincang tentang isu-isu politik dan sosial dan ekonomi.

Pilih saluran, hadir saluran dan sertai dialog yang tidak lupa menjunjung ilmu dan peradaban.

Gunakan pendekatan ini: I want to lose every debate. I would rather be convinced of theirs. It’s more interesting to assume that they are right.

This a great mindset to have and great for group learning as well.

Bulatkan hujah anda untuk next step.

Tuntut Tanggungjawab Dari Wakil Rakyat.

Anda boleh menuntut akauntabiliti dari wakil-wakil yang dipilih.

Anda boleh menghadiri mesyuarat awam atau sesi wakil bersama penduduk, tulis surat, atau membuat panggilan telefon untuk menyuarakan kebimbangan anda.

Pertanggungjawabkan wakil-wakil terpilih anda atas tindakan mereka.

Contohnya, anda boleh menghadiri mesyuarat umum yang diadakan oleh ahli Parlimen tempatan dan mengajukan soalan-soalan yang berbincang mengenai isu-isu yang dihadapi komuniti setempat.

Tuntut Penjelasan

Tuntut penjelasan daripada kerajaan anda sama ada kerajaan kecil atau kerajaan besar.

Para ahli politik harus dipertanggungjawabkan atas janji-janji dan tindakan mereka. Galakkan dialog terbuka dan akses/cungkil maklumat supaya dapatan konteks anda lebih terperinci.

Anda boleh menyokong inisiatif yang memperjuangkan undang-undang kebebasan maklumat dan membantah sebarang usaha untuk menutup akses kepada data penting.

Sokong Kewartawanan Berkualiti; Yang Bebas dan Bertanggungjawab.

Ya. Anda boleh memberi sokongan kepada kewartawanan berkualiti; yang bebas dan bertanggungjawab.

Kewartawanan berkualiti boleh memberi tekanan/memaksa ahli politik bertanggungjawab dan memastikan orang ramai berada dalam pengetahuan.

Anda boleh melanggan akhbar tempatan atau menyokong stesen televisyen dan radio berita yang mengutamakan kewartawanan berkualiti, etika, seimbang, memandaikan dan saksama.

Terus Mengejar Pendidikan

Pengundi yang berpengetahuan dan terdidik, cenderung kurang terpengaruh dengan retorik kosong atau maklumat palsu atau sisi naratif yang dimainkan oleh para pemain politik.

Untuk menyingkir KEBATILAN politik, anda patut mendokong program-program pendidikan awam atau swasta, yang mendorong pemikiran kritis dan kefahaman mendalam mengenai sistem politik dan demokrasi.

Jangan tinggalkan pelajaran jika tak nak mudah-mudah tercemari.

Sertai Protes Sejuk

Demonstrasi dan protes sejuk-damai boleh menarik perhatian kepada isu-isu tertentu dan memberi tekanan kepada ahli politik untuk mengambil tindakan.

Tak perlu kita ini sampai nak menyebabkan vandalisme, kerosakan harta benda awam dan mengancam keselamatan rakyat lain.

Kita tidak perlu mendokong gaya protes rakyat Perancis, seperti membakar kereta kerana mereka mempunyai tradisi anarkisme yang kuat serta mempunyai sistem sosial yang tidak sempurna serta hak suku bawahan yang teramat tidak dipedulikan.

Yang boleh kita buat adalah, mengambil bahagian dalam perhimpunan aman dan menyuarakan pendapat secara berhemah, mendesak kerajaan untuk mengambil langkah-langkah tertentu bagi menangani isu-isu penting seperti perubahan iklim atau hak asasi manusia.

Sokong Formasi Politik Yang Cekap

Kita sokong perjuangan formasi politik yang menggalakkan ketelusan, kebertanggungjawaban, dan mempamerkan tadbir urus yang baik.

Contohnya isu formasi ekonomi, undang-undang pilihan raya atau sistem undi yang lebih adil.

Jika kerajaan ada inisiatif ini, kita harus sokong.

Jika kerajaan terlalu KIKIR, akan memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi negara iaitu dari segi pendidikan, infrastruktur, inovasi dan R&D, pengurusan sumber manusia, sokongan terhadap keusahawan SME dan kerjasama antarabangsa.

Formasi cekap adalah penting untuk mengimbangi pelaburan dan pembangunan yang bijak dan berhemah.

Keadaan ekonomi yang stabil dan kewangan yang baik adalah penting untuk memastikan negara mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk projek-projek pembangunan jangka panjang tanpa menyebabkan defisit yang tinggi atau masalah hutang negara yang besar, malah memberi return of investment atau ROI kepada Keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara.

Pertimbangkan Alternatif Politik

Jika anda dapati tiada parti yang mewakili pandangan anda, pertimbangkan menyokong atau terlibat dalam gerakan berasaskan akar umbi atau calon-calon dari parti ketiga yang lebih sejajar dengan kepercayaan dan kebimbangan anda.

Anda boleh mengambil bahagian dalam kempen sokongan kepada calon-calon parti politik kecil yang mempunyai matlamat dan nilai-nilai yang serasi dengan pandangan politik anda.

Akhir Sekali, Bijak Memilih

Ini penting!

Di negara demokratik, undi adalah salah satu alat yang paling berkuasa yang dimiliki oleh rakyat.

Kaji calon dengan teliti dan undi bagi individu yang dasar mereka sejajar dengan nilai dan kebimbangan anda.

Bukan sekadar sejajar, malah ahli politik juga mengusahakan solusi untuk mengatasi masalah tersebut dalam keupayaan mereka yang konsisten dan dilaksanakan dengan bagus.

Kadang-kadang, manifesto dah bagus tapi execution pulak tak bagus.

Anda boleh mengambil bahagian dalam pilihan raya tempatan dan kebangsaan dengan mengundi calon yang mempunyai rekod kerja yang baik dan membela isu-isu yang penting bagi anda.

Apabila rakyat menghadapi pilihan pemimpin yang baru, adalah penting untuk menilai mereka dengan teliti sebelum membuat keputusan mengundi.

Manifesto 2018.

Berkenaan dengan manifesto Pakatan Harapan yang lalu di Malaysia (2018), terdapat beberapa janji utama yang telah dibuat. Berikut adalah beberapa contoh aspek penting dari manifesto tersebut:

  1. Reformasi Institusi: Pakatan Harapan berjanji untuk melakukan reformasi terhadap institusi-institusi penting seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memastikan kebebasan dan integriti.
  2. Pertumbuhan Ekonomi: Manifesto tersebut merangkumi janji-janji untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi, memastikan keadilan ekonomi, dan mengurangkan beban kos sara hidup rakyat.
  3. Kesihatan dan Pendidikan: Janji untuk meningkatkan kualiti sistem kesihatan awam, mengurangkan kos rawatan kesihatan, serta memberikan akses pendidikan berkualiti dan mampu milik kepada semua lapisan masyarakat.
  4. Reformasi Pendidikan: Manifesto tersebut merangkumi janji-janji untuk melakukan reformasi dalam sistem pendidikan untuk meningkatkan standard dan relevansi pendidikan.
  5. Hak Asasi Manusia: Pakatan Harapan berjanji untuk memperbaiki hak asasi manusia, termasuk memberi perhatian kepada hak pekerja, kebebasan media, dan perlindungan hak wanita dan kanak-kanak.

Kesimpulan

Anda perlu menilai apakah kepimpinan yang baru telah memenuhi janji-janji manifesto mereka dan apakah mereka telah berusaha dengan tulus untuk melaksanakan perubahan yang dijanjikan. Ini adalah penting untuk menilai kebolehpercayaan dan integriti pemimpin serta untuk membuat keputusan mengundi yang berinformasi dan bijak.

Walaupun janji-janji manifesto mungkin tidak dapat dipenuhi sepenuhnya, anda masih mempunyai peranan untuk memantau tindakan dan keputusan kerajaan yang terpilih seperti di atas.

Selain itu, anda juga boleh menyokong dan menggalakkan masyarakat sivil, badan bukan kerajaan (NGO), dan kumpulan advokasi yang berusaha untuk membawa perubahan dalam isu-isu tertentu seperti penghapusan tol atau reformasi pendidikan. Dengan menyokong kumpulan-kumpulan ini, rakyat boleh membantu meningkatkan kesedaran awam dan memberikan tekanan kepada kerajaan untuk memenuhi janji-janji yang dibuat semasa pilihan raya.

Ingatlah bahawa perubahan dalam sebuah demokrasi sering memerlukan masa dan ketekunan. Dengan kekal terlibat, berpengetahuan, dan aktif dalam komuniti anda, anda boleh menyumbang kepada sistem politik yang lebih bertanggungjawab dan responsif.

Ada correlation ke politik dengan saham? Klik gambar untuk baca sumber.

Jika bermanfaat, silakan share post ini dengan kawan-kawan dan memberi feedback di kotak ruangan. Boleh jugak berkenalan. Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Content is protected !!
Scroll to Top