๐Ÿ‘‘ 10 Dividend Kings Untuk Portfolio Pelaburan Anda

Dividen Kings merujuk kepada syarikat-syarikat elit yang telah meningkatkan bayaran dividen mereka setiap tahun selama sekurang-kurangnya 50 tahun berturut-turut. Syarikat-syarikat ini terkenal kerana polisi dividen yang konsisten dan berterusan serta kestabilan yang jarang ditemui dalam pasaran saham. Jadi syarikat tu perform baik gila dan sentiasa nak bagi faedah kat pemegang saham. Itu sebab ramai pelabur yang cari pendapatan kat Dividen Kings. Power, kan?

Dividend Kings adalah lambang ketahanan dan adaptabiliti, dan untuk pelabur yang mencari sumber pendapatan pasif yang boleh diharapkan serta potensi pertumbuhan modal. Dividend Kings mungkin menjadi salah satu pertimbangan terbaik dalam strategi pelaburan mereka.

Tracy Lawrence on LinkedIn: #businessgrowth #entrepreneurmindset #leadershipdevelopment #stockmarketโ€ฆ

Ini saya senaraikan 10 Dividen Kings bagi seluruh dunia:

$TGT – Target Corporation

Bidang: Runcit
Info: Target ni kedai runcit Amerika. Jual macam-macam barang, dari baju sampai makanan. Kedai ni pandai berubah ikut trend, masuk online shopping dan banyak lagi.
Bermula: 1902
Operasi: Hampir 120 tahun
Negara: Terutamanya di Amerika Syarikat
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $102
Website: Target

$PEP – PepsiCo, Inc.

Bidang: Minuman dan Makanan
Info: PepsiCo ni syarikat makanan dan minuman antarabangsa. Selain jenama Pepsi, dia punya banyak jenama lain macam Lay’, Gatorade, Quaker, Lay’s, dan Tropicana.
Bermula: 1965 (tetapi sejarahnya bermula lebih awal)
Operasi: Hampir 60 tahun
Negara: Lebih dari 200 negara
Pasaran: NASDAQ
Harga terkini: $162.03
Website: PepsiCo

$MO – Altria Group, Inc.

Bidang: Tembakau dan Wain
Info: Altria ni syarikat yang utamanya buat dan jual rokok. Tapi dia dah masuk pelbagai bidang lain juga.
Bermula: 1985 (Philip Morris dah wujud sejak 1847)
Operasi: Banyak dekad
Negara: Beberapa negara, terutamanya AS
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $43
Website: Altria

$HRL – Hormel Foods Corporation

Bidang: Makanan
Info: Hormel ni buat pelbagai jenis makanan. Ada daging, makanan tin dan lain-lain.
Bermula: 1891
Operasi: Lebih dari 130 tahun
Negara: Operasi di beberapa negara tetapi terutamanya di Amerika Syarikat
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $32
Website: Hormel Foods

$KMB – Kimberly-Clark Corporation

Bidang: Produk Penjagaan Diri
Info: Kimberly-Clark buat banyak produk penjagaan diri macam pampers, tisu seperti Tide, Gillette, and Pampers.
Bermula: 1872
Operasi: Hampir 150 tahun
Negara: Operasi di lebih 175 negara
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $123.40
Website: Kimberly-Clark

$PG – Procter & Gamble Co.

Bidang: Barang Pengguna
Info: P&G ni besar. Dia buat banyak barang, macam sabun, ubat gigi dan lain-lain.
Bermula: 1837
Operasi: Hampir 185 tahun
Negara: Lebih dari 180 negara
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $150
Website: Procter & Gamble

$LOW – Lowe’s Companies, Inc.

Bidang: Runcit (Perbaikan Rumah)
Info: Lowe’s ni kedai barang-barang untuk baiki rumah.
Bermula: 1921
Operasi: Hampir 100 tahun
Negara: Terutamanya di Amerika Syarikat tetapi ada juga di beberapa negara lain.
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $193.46
Website: Lowe’s

$KO – The Coca-Cola Company

Bidang: Minuman
Info: Coca-Cola ni semua orang tahu. Jual air gas dan banyak jenis minuman lain.
Bermula: 1892
Operasi: Hampir 130 tahun
Negara: Hampir setiap negara di dunia
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $54
Website: Coca-Cola

$FRT – Federal Realty Investment Trust

Bidang: Hartanah
Info: FRT ni pelaburan hartanah. Dia focus kat tempat beli-belah.
Bermula: 1962
Operasi: Lebih dari 60 tahun
Negara: Amerika Syarikat
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $88.90
Website: Federal Realty

$JNJ – Johnson & Johnson

Bidang: Kesihatan
Info: J&J buat macam-macam barang, dari ubat sampai produk kecantikan.
Bermula: 1886
Operasi: Hampir 135 tahun
Negara: Operasi di lebih 60 negara
Pasaran: NYSE
Harga terkini: $152.73
Website: Johnson & Johnson

Bilakah Masa Syarikat Ini Bayar Dividend?

Frekuensi pembayaran dividen bergantung kepada polisi syarikat tersebut. Walau bagaimanapun, kebanyakan syarikat di Amerika Syarikat, termasuk Dividend Kings, membayar dividen pada basis ikut suku tahun, iaitu empat kali setahun. Namun, ada juga syarikat yang membayar dividen bulanan, setengah tahunan, atau tahunan, tetapi ini kurang biasa.

Jadi, bagi kebanyakan Dividend Kings:

  • Setiap Suku Tahun atau Setiap 3 Bulan.ย Ini adalah cara yang paling biasa. Contohnya, syarikat boleh membayar dividen pada bulan Januari, April, Julai, dan Oktober.

Namun, penting untuk diingat:

  • Tarikh-tarikh pembayaran dividen boleh berbeza untuk setiap syarikat. Maka, penting untuk kita memeriksa “dividend calendar” atau jadual dividen syarikat tersebut untuk mengetahui tarikh-tarikh spesifik.
  • Selain tarikh pembayaran, ada juga “ex-dividend date” yang penting. Ini adalah tarikh terakhir di mana seseorang perlu memiliki saham untuk layak menerima dividen yang akan datang. Selepas tarikh ini, saham yang dibeli tidak akan mendapatkan dividen untuk pembayaran seterusnya.

Untuk mendapatkan maklumat yang paling tepat mengenai frekuensi dan tarikh pembayaran dividen bagi syarikat Dividend Kings tertentu, anda boleh rujuk laman web, pada menu bertuliskan “IR” atau “Investor Relations” atau terus pergi ke laman investing.com.

Cara-cara Biasa Dividen Dibayar

  1. Deposit Langsung ke Akaun Pelaburan: Ini adalah cara yang paling biasa. Jika anda memiliki saham melalui broker atau platform pelaburan, dividen biasanya akan dikreditkan terus ke akaun anda. Anda boleh menggunakan dana ini untuk membeli lebih banyak saham atau mengeluarkannya.
  2. Cek: Ada syarikat yang menawarkan pilihan untuk menghantar dividen melalui cek kepada pemegang saham. Ini lebih biasa bagi pemegang saham yang mempunyai sijil saham fizikal.
  3. Program Pembelian Semula Saham (DRIP): Banyak syarikat menawarkan Program Pembelian Semula Saham (atau Dividend Reinvestment Plan, DRIP). Melalui DRIP, dividen yang anda terima digunakan untuk membeli lebih banyak saham dalam syarikat tersebut, kadang-kadang tanpa yuran tambahan atau dengan diskaun kecil. Ini membolehkan anda menggandakan keuntungan anda dalam jangka panjang.
  4. Pemindahan Elektronik: Ada juga syarikat yang menawarkan pemindahan elektronik langsung ke akaun bank anda.

Kalau anda belum tentu bagaimana dividen akan dibayar, atau anda mahu menukar cara pembayaran, anda boleh menghubungi broker anda, perkhidmatan akaun pelaburan, atau bahagian hubungan pelabur syarikat yang bersangkutan.

Proses pembayaran dividen mungkin berbeza-beza bergantung kepada undang-undang dan peraturan pasaran modal tempatan dan juga polisi dalaman syarikat. Adalah penting bagi pemegang saham untuk memahami polisi dividen syarikat dan tarikh penting yang berkaitan dengan pembayaran dividen.

Cara Analisa Dividen

Kalau kita ni dividend-oriented, boleh lah lihat beberapa langkah untuk menganalisa saham berdividen (Kings or not) ini.

Biasa kita tengok 2 perkara sahaja:

  1. Dividen yield yang lumayan.
  2. Kemampuan atau stamina syarikat untuk mengekalkan dividend yield yang lumayan.

Lain-lain, boleh lah nak tengok:

  1. Sejarah Dividen: Sebagai permulaan, tengok sejarah pembayaran dividen. Dividend Kings sudah menaikkan dividen dorang selama sekurang-kurangnya 50 tahun, tetapi cara dan kadar kenaikan itu juga penting.
  2. Payout Ratio: Ini adalah peratusan dari keuntungan syarikat yang dibayar sebagai dividen kepada pemegang saham. Kalau payout ratio terlalu tinggi, mungkin susah untuk syarikat teruskan pembayaran dividen pada masa depan, terutama dalam keadaan ekonomi yang sukar.
  3. Cash Flow Bebas: Ini adalah wang yang tersedia untuk syarikat selepas semua belanja kapital. Syarikat yang mempunyai cash flow bebas yang kuat biasanya lebih mampu untuk membayar dividen.
  4. Hutang: Syarikat dengan hutang yang tinggi mungkin akan hadapi kesukaran membayar dividen, terutama jika faedah hutang meningkat atau jika mereka menghadapi masalah kewangan.
  5. Pertumbuhan Pendapatan: Walaupun Dividend Kings terkenal dengan dividen dorang, pertumbuhan pendapatan masih penting. Syarikat yang dapat meningkatkan pendapatan dengan konsisten biasanya mempunyai ruang yang lebih baik untuk meningkatkan dividen.
  6. Kesihatan Industri: Analisa industri yang syarikat beroperasi. Adakah industri itu stabil? Adakah ada ancaman teknologi baru atau perubahan regulasi yang boleh mengganggu operasi syarikat?
  7. Kadar Dividen (Yield): Ini adalah peratusan dividen yang dibayar berbanding dengan harga saham. Kadar dividen yang tinggi mungkin menarik, tetapi kena pastikan ia berdaya tahan.
  8. Pengembalian Ekuiti (ROE): Ini menunjukkan berapa banyak keuntungan yang syarikat hasilkan berbanding dengan wang yang pemegang saham invest. ROE yang tinggi boleh menunjukkan pengurusan yang efisien.
  9. Pengalaman Pengurusan: Tim pengurusan yang berpengalaman dan telah terbukti mampu melalui kitaran ekonomi yang berbeza adalah aset besar.
  10. Pembaharuan: Selalu semak berita dan update terbaru daripada syarikat. Ini termasuk laporan kewangan, pengumuman dividen, dan perubahan dalam tim pengurusan.

Tak Lupa Semak Status Syariah

Dari senarai di atas, $MO dan $HRL adalah yang paling jelas mempunyai isu dari segi kepatuhan syariah. Walau bagaimanapun, untuk syarikat-syarikat lain, ia memerlukan analisis lebih mendalam, terutamanya berkenaan dengan struktur pembiayaan mereka, sumber pendapatan lain dan komitmen korporat mereka.

Jika anda serius ingin mengetahui status syariah bagi syarikat-syarikat tertentu, saya syorkan untuk rujuk kepada badan-badan pengawasan syariah antarabangsa yang terkenal. Anda boleh menyemak di sini.

Not to be forgotten to avoid companies that acquire or have commercial interest in Israel’s companies as I have listed here. Don’t support. Do not support.

Penutup

Melabur dalam ‘Dividend Kings’ bukan sahaja memberi peluang kepada kita untuk meraih pulangan dividen yang konsisten, tetapi ia juga membolehkan kita menjadi sebahagian dari legasi syarikat-syarikat yang telah terbukti tahan lasak dan berdaya saing sepanjang zaman. Dengan sejarah yang kukuh dan rekod prestasi yang cemerlang, ‘Dividend Kings’ menawarkan kedua-dua aspek kestabilan dan potensi pertumbuhan, menjadikannya pilihan pelaburan yang bijak untuk masa depan kita.

Seperti pepatah, ‘Raja tetap raja’ โ€“ dan dalam dunia pelaburan, ‘Dividend Kings’ memang layak memakai mahkota tersebut.

Semoga membantu!

Disclaimer: Harap maklum bahawa walaupun “Dividend Kings” mempunyai rekod yang kukuh, setiap pelaburan mempunyai risikonya sendiri dan adalah penting untuk melakukan penyelidikan sendiri atau berunding dengan penasihat kewangan sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

Jika bermanfaat, silakan share post ini dengan kawan-kawan dan memberi feedback di kotak ruangan. Boleh jugak berkenalan. Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
error: Content is protected !!
Scroll to Top